Полезни сайтовe

Това са някои от сайтовете, които многократно са правили възможно пътуването ми особено когато е трябвало да бъде много нискобюджетно (т.е. почти винаги).

  • https://www.couchsurfing.com/   – Откриването на този сайт беше истинско богатство за мен. Това е социалната мрежа на пътешествениците, среща те с хора от цял свят. Дава ти възможността освен да се срещнеш с невороятно интересни хора, също така да намериш безплатен подслон и приятна компания на непознато място или ти да бъдеш домакин и екскурзовод. Гостувала съм при над 10 човека в 8 различни държави и искам да кажа, че е невероятна възможност! *Ноооо, има и своите рискове, затова трябва внимателно да проучите при кого отивате и дали е надежден, за да ги сведете до минимум!!
  • https://www.busradar.com/ – Дава възможност да намерите невероятно евтини билети, като сравнява най-добрите цени на влакове, автобуси и споделени коли. Благодарение на този сайт ходих от Брюксел до Париж за 1 евро!
  • https://www.airbnb.com/ – Сайт, от който можете да намерите луксозно, централно, евтино или всичко наведнъж място за пренощуване. Така спахме в една невероятна стара къща в Амстердам. Нещо като частна хотелска система за наемане на стая или апартамент. Особено удобно е, ако пътувате няколко човека.
  • https://www.blablacar.com/  – Сайт за споделено пътуване. Сигурно знаете фейсбук групата за пътуващи между Стара Загора и София. Представете си подобно, но доста по-мащабно. Така сравнително евтино можеш да се придвижиш от точка А до Б и да се запознаеш с интересни хора. Доста добре е разработена системата, всеки шофьор си има профил и допълнителна информация. *Тук отново е предупредителната звездичка да бъдете внимателни и да проучите максимално шофьора.
  • http://www.skyscanner.net/ – Сайт за самолетни билети, сравнява цените на отделните авиокомпании и ви намира най-изгоден вариант. Аз лично го използвам, за да събирам информация, но никога не купувам през него, съветвам и вас да не използвате посредници. След като си харесате дата и авиокомпания, отидете на сайта на авиокомпанията и от там си вземете билета.
  • http://hitchwiki.org/ – Стопаджийската енциклопедия. Съдържа карти, съвети и като цяло доста полезна информация. Ако сте решили да изберете най-алтернативния начин за нискобюджетно пътуване, можете да хвърлите едно око на този сайт. Още не съм го използвала, но със сигурност щеше да е от полза и да ми спести малко чакане и махане на изхода на Франкфурт миналата пролет. *Пак да напомня да внимавате!
  • https://magelanci.com/forums/ – Съдържа много интересна и полезна информация, споделена от други пътешественици. Това е малка социална мрежа за българските търсачи на приключения по далечни земи.

 

  • https://www.travelsmart.bg/ – Разнообразна информация на тема пътувания. Често черпя от тях идеи, съвети и конкретни оферти за организирането на бъдещи пътешествия, включително и изгодни полети и отстъпки. На сайта може да намерите и вълнуващи истории от други пътешественици и да почерпите вдъхновение.