Как да организираме пътуване до Йордания

Публикувано от Rosica Boykova на

Покрай изгодните билети на Ryan Air между София и Акаба доста българи, включително и ние, се впуснаха към тази екзотична дестинация.

Ако и вие сте решили да се насочите натам, тази статия ще ви бъде полезна.

С описаните долу цени и преживявания се вместихме в бюджет от по ~700лв на човек за всичко (билети, транспорт, храна, нощувки, входни такси, подаръци и джобни) за 4 нощувки, с нормален разход на ресурси. 🙂 

Самолетни билети


Както вече споменах, Ryan Air пусна изключително изгодни билети. Взехме нашите на по около 40 евро в двете посоки с включено допълнителен багаж (12 евро отгоре за втори ръчен багаж, който е напълно достатъчен). По-късно билетите паднаха драстично и срещнахме щастливци, които се озоваха там за общо 8 евро отиване и връщане.

Ако сте си харесали дестинацията, сега е моментът, тъй като се говори, че от април месец ще спират евтините полети до Акаба. 

Забележителности и входни такси


Нашият план беше:

  • Ден 1: Вечерна разходка в Акаба (нощувка)
  • Ден 2: Вади Рум – червената пустиня. Там се плаща входна такса, която не влиза в Jordan Pass (за него ще обясня отдолу). Спахме в бедуински лагер Rum Stars Camp. Цената варира от броя хора 2ма – по 55 динара, 3+ по 45 JD. Искаха ни по 55 на човек, но се пазарихме. Цената включва цял ден да те разхождат с джипове из пустинята, обяд в пустинята, вечера в лагера, нощувка и закуска.
    • Дадохме допълнително по 30 йордански динара на човек, за да ни разходят с камили за 2 часа по залез.
    • Пустинята беше един от най-големите ни разходи, но напълно си заслужаваше.
  • Ден 3: Петра – препоръчвам да прекарате 2 дена там при възможност. Цените са 50 динара за един ден и 55 за два на човек. Най-скъпата такса, която някога съм плащала за забележителност, но определено си струваше. Съветвам да отидете възможно най-рано, защото има много за разглеждане, можете спокойно да уплътните 10 часа там. Ако искате да се качите на високо и да видите съкровищницата отгоре, препоръчвам да се качите по стълбите от амфитеатъра или по зелената маркировка на картите покрай храмовете, което би ви спестило да ви притесняват и да ви искат пари за това, ако тръгнете по пътя от съкровищницата нагоре. Пригответе си добре нервите да бъдете постоянно обезпокоявани от местните търговци, опитващи се да ви качат на камила, магаре или да ви продадат някакъв шал или сувенир.
  • Ден 4: Джераш – древният римски град, вход по 10 JD на човек. В Аман се разхождахме вечерно и безплатно.
  • Ден 5: Червено море и Акаба – на Червено море спазарихме 4 чифта шнорхели и очила за 5 JD. От пристанището на Акаба можете да си вземете лодка с прозрачно дъно, която да ви разходи по топ морските корали и забележителности за по няколко динара на човек.
  • Jordan Pass – струва $70 на човек и си струва, ако ще посещавате нещо повече от Петра, защото включва входовете на над 40 обекта. Ние не го ползвахме, защото с местата, които посетихме, ни излизаше горе долу същото.

Ако сте решили да посещавате древните градове и крепости Джераш, Мадаба, Керак, Пустинята Небо (от където Мойсей е погледнал към обетованата земя), мястото, където Йоан Кръстител е покръствал хората, Цитаделата в Аман – тогава напълно си заслужава. Както виждате, Йордания спокойно предлага места за посещение за поне седмица.

Ако имате повече време, можете да се пуснете също към Мъртво море, което е северно от Аман или до най-дълбокият каньон в света Wadi Mujib. За последното определено съжалявам, че не остана време, изглежда много впечатляващо.

Импровизираната ми карта с локации и време за пътуване + малко допълнителни записки

Вътрешен транспорт


Има няколко варианта:

  • Rent a Car – със сигурност най-лесно и изгодно, но трябва да имате кредитна карта и да нямате проблем да поживеете на ръба, тъй като шофирането там си е емоция, а йорданците мигачи, знаци и ленти не признават.
    • Шофьор копърка – ние избрахме този вариант, излиза по-скъпо, но не ти трябва кредитна карта и не се занимаваш с шофиране. Цените са силно на договорка и пазарене, вземат те от всякъде и по всяко време. В другата статия описах надълго и нашироко за преживяванията ни с Мохамед. Ако сте търпеливи с комуникацията през гугъл Транслейт, силно го препоръчвам, весел, забавен и отговорен човек.
    • Можете да се свържете с него през WhatsApp +962 772 56 8557. Ако му споменете за Роси и Джордж имате реален шанс за добра отстъпка.
    • За посочения горе маршрут се спазарихме на 275 JD, но са над 700км и включват нощувка на шофьора. Ако не ви се ходи до Аман и Джераш, цената пада драстично до към 125 JD общо за всички. Цените варират и от броя хора, примерите са за трима.
  • Градски транспорт – има някакъв, доста е евтин, но и крайно ненадежден, тъй като автобусите тръгват чак когато се напълнят и не бяха особено удобни за ранните часове, в които ние искахме да пътуваме.

Нощувки


Спането в Йордания не е особено скъпо. За под 20 лева на вечер на човек можете да си намерите местеце, което няма да е кой знае какво, но на добра локация.

От местата, на които спахме, бих препоръчала  Sharah Mountains Hotel.  Озовахме се там по препоръка за 40 лева на човек, 50 JD тройна стая, не съм пробвала да се пазаря там. Намира се във Вади Муса – на около 25 минути пеша от входа на Петра, с включен безплатен транспорт от и до там и закуска.

В Аман спахме в Hamoudah Hotel за 28JD за тримата. Там двойните им стаи са много уютни, но четворните са доста неприятни и е важно да си запазите стая с климатик, ако не искате да тракате от студ. Локацията е топ, в самия център и на 3 минути пеша от Цитаделата.

Климат


В момента там също е зима и температурите силно варират през деня и нощта и между Акаба на юг и Аман на север. Като цяло трябва да се приготвите с дрехи от бански и къси ръкави, до зимното яке. В момента се стъмнява към 4 и 30 и рязко става студено. Въпреки зимата, водата в Акаба е топла и идеална за гмуркане в кораловите рифове. Градска раница 35 литра ви оправя напълно с всички дрехи, стига зимното яке да е на гърба, а втората чанта съветвам да си оставите празна за покупките на връщане.

Цени


Валутата в Йордания е йордански динар и е доста силна, равнява се на около 2.50 лева. За пътуването си бяхме оставили по 120 динара джобни, за храна и подаръци и дори ни останаха.

В Йордания са силно изразени двойните стандарти за чужденци. Стоките рядко имат цени и обикновено дори в магазина за вода ти искат 1 динар за литър и половина, а на нашия шофьор вземаха по 0.35. Така че, пазарете се! За шофьор, в хранителния магазин, навсякъде, но без ресторантите. Във всеки ресторант има меню отвън и цените са доста прилични. За около 7-10 динара можеш да си хапнеш стабилно и вкусно. Известните Йордански шалчета в червено и бяло могат да се спазарят за 1 динар, кашмирените падат до към 4-5. Горе-долу цената при пазарлък се сваля до 50-70% от моя опит.

Алкохол може да се намери, но не е препоръчително да се пие пред местните. Ние се бяхме заредили с патрончета уиски от България.

Препоръчвам тези ресторанти: В Акаба – Rakwet Kanaan и в Аман – Zajal.

Много полезна и изчерпателна информация получих в един форум за пътешественици – Магеланци, както и от Марина, Георги и Елена, които споделиха ценен опит относно организацията на пътуването до там.

Надявам се статията да ви е била полезна. Пожелавам да стягате куфарите за приключения през новата година!


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *