Познан – градът, който ще ви изненада

Публикувано от Rosica Boykova на

Poland is beautiful, interesting and colorful, but it always seemed to be in the shadow of major tourist destinations. I wouldn’t have guessed how impressive it ís if I didn’t had the opportunity to spend half a year in Poznan. And here I am, here for the second month, I get to know the people and the country and frankly I start to love them. I have traveled in 15 countries in recent years, but no other country has made me feel as much at home as Poland did. I like the culture, the architecture and the language. I can talk a lot about them, but today I will concentrate on my favorite Polish city – Poznan.

 Той е петият по големина в страната, около 560 хиляди жители. За поляците е важен исторически и културен център на Великополското кралство и историята му е свързана със създаването на Полша през десети век. През последните векове често е сменял принадлежността си и това му е помогнало да изгради съвременния си, пъстър и стилен облик. Харесва ми спокойното съжителство между немската готическа и барокова архитектура, внушителни и красиви сгради, и така добре познатите ни социалистически блокчета в покрайнините с простите си, изчистени и правоъгълни форми. Днес определено мога да кажа, че е един съвременен град с модерна и развита инфраструктура, а центърът е запазил своето многовековно наследство и красиви разноцветни постройки.

Познан се намира в северозападната част на Полша, на 3-4 часа с автобус от Берлин, 2-3 от Варшава, Вроцлав и Гданск и на 5-6 от Краков. Достига се лесно и евтино със самолет, влак или автобус – около 10 евро от Берлин, по-малко от Варшава.

Забележителности

За да научите за историята на града и да ви покажат най-красивите и интересни местенца и то напълно безплатно, ви препоръчвам да посетите Free walking Tour Poznan (http://freewalkingtour.com/poznan/). Била съм на такива турове в над 10 държави и със сигурност това е най-добрият начин за мен да се потопиш толкова бързо в атмосферата на дадено място и да научиш нови и интересни факти, които няма да намериш в интернет.

Ето и малко информация за местата, които според мен си струва да посетите.

Старият град – Стари Ринек и Козлите. Спомням си колко впечатлена бях, когато видях главният площад на Познан в интернет. Беше ми чудно как такова красиво място не е толкова популярно и известно. А на живо е още по-хубаво! Площадът е широк и отвсякъде опасан с множество високи, тесни, красиви и разноцветни занаятчийски къщички на по 200-300 години, символ на полско-немското съжителство и архитектура. Днес много от тези къщички са достъпни за посещение и са ресторанти, барове, музеи. В центъра на площада се извисява кметството – внушителна и красива сграда с дълга история. Около нея по обяд всеки ден хората се събират, за да видят двата Козела, символ на града, които излизат точно в 12 от главната кула на кметството и се борят пред погледите на събралата се тълпа и звуците на часовниковата камбана. Самата сграда е музей, в събота дори е безплатно посещението и е също толкова красива и отвътре.

Остров Тумски и катедралата Св. Св. Петър и Павел – Катедралата е един от символите на града. Има около десетина века история и през годините е била символ на Великополското кралство и борбата на поляците за свобода. Отвътре и отвън – внушителна и красива. Намира се на остров и е само на около 10 минути от стария град. Мястото е живописно и приятно, под мостовете постоянно минават хора с канута – в Познан се намира най-голямата регата в Полша. Тази част от града е много артистична и пъстроцветна.

The Brama Poznania Museum – в Познан има много музеи, но този е единствен по рода си. Изключително модерен и интерактивен. Разказва за историята на града и региона. Всичко е направено много занимателно и можеш да докоснеш, разгледаш и разлистиш множество виртуални табла и книги. Има много кратки филмчета и клипове, а с устройството към слушалките избираш за какво искаш да чуеш,  като просто търсиш стикерчетата из музея и всяко от тях ти разказва различна история.

Zamek – в града има два замъка – Единият е масивна червена сграда на центъра, многократно реставрирана и показваща могъществото на познанските владетели. Другият замък, известен като просто Замек е много красив и впечатляващ, може да бъде разгледан и отвътре. Днес там се помещават различни галерии и административни сгради. Има красива градина и съм сигурна, че ще е от любимите ми места като се постопли.

Университет Адам Мицкиевич – в града има впечатляващите над 30 университета. Този е най-големият с около 46 хиляди студенти от цял свят. Ректоратът е много красив и се намира точно срещи Замек, така че като минавате от там, можете да му отделите няколко минути. Между тях се намира паметника на самия Адам Мицкиевич – националният поет на Полша.

Национален музей – http://www.mnp.art.pl/en/. Ако се интересувате от изкуство и история – това е вашето място. Самата сграда е в красив неокласически стил и са намира в доста хубава част от града, много приятно място за разходка.

Стари Бровар – Най-старият и красив шопинг център в града и признат за един от най-красивите молове в цяла Европа. Представлява бивша пивоварна фабрика и голяма част от машините и арматурите са запазени и създават автентична и приятна атмосфера.

Парк Цитадела – Огромен, широк и красив парк. В началото му има полски, руски и американски мемориален комплекс, посветен на загиналите през втората световна война. Като продължите нагоре по стълбичките се озовавате в огромен и разнообразен парк. Има горички, алейки, огромни зелени празни поляни, музей на военните самолети, детски площадки, открити фитнеси, паметници на изкуството и културата. В средата има и голямо и красиво езеро. Паркът е едно от любимите ми места. Можете да си вземете колело и да се разходите спокойно в парка.

Стадион Инеа – за любителите на футбола или големите съоръжения – това е един от стадионите на Европейското по футбол от 2012г. Изграждането му освен много скъпо, е било и изключително трудно. Поляците са горди, че Дискавъри са правили филм за изграждането на стадиона. Има организирани турове, където ви разхождат в съблекалните и различните сектори на стадиона. Внимавайте само да не нагазите в тревата, че са много стриктн.

Пивоварната на Лех – фабриката е нещо мащабно и впечатляващо. Тук се произвеждат най-популярните полски бири. Има организирани и доста интересни турове, в които ви запознават с целия процес на приготвянето на бирата. Най-сладката част, дегустацията, е оставена за накрая.

Ресторанти, заведения и нощен живот

Впечатляващо е колко динамичен, жив и ярък е нощният живот в града. Може би се дължи от една страна на множеството студенти или на самия начин на живот на поляците, но тук определено става купон. Излезеш ли вечер, особено ако е петък или събота, усещаш онази специална атмосфера все едно си на морската алея във Варна през някоя лятна вечер. Отвсякъде музика, светлини и тълпи от хора. Има много клубове и дискотеки, цените са достъпни, а изживяванията доста разнообразни.  Харесва ми как клубовете са просторни и е достатъчно културно, за да ти е хем весело, хем да се чувстваш комфортно. Някои от заведенията, които аз харесвам и посещавам редовно, са Куба Либре (много приятно, най-вече комерс и латино, събира чужденците и младите хора в града), Chekolada и Pacha (те са по-елитните, скъпи и баровски заведения), SQ и Slodowia (Намират се в Стари Бровар, едно върху друго. Първото е повече за студенти и непринуден купон, второто е известно с тематичните си партите и по-изисканата асмосфера).

Барове – има много разообразни и интересни барове. Някои са с полска атмсофера, други те карат да се чувстваш все едно си на някой екзотичен курорт.

Kultowa – типично полски бар, с разнообразна полска музика, често свирят групи на живо. Самото заведение е много интересно, слизаш в цял лабиринт от подземия и тунели с разположени масички в по-големите помещения. Обстановката е много приятна и препоръчвам за голяма компания.

Proletariat – За всички фенове на социализма ще бъде предпочитано място. Всичко в този бар напомня за онези специални 45 години в българската и 65 в полската история. Статуи на Ленин и Сталин, едновремешни уреди, радиа, телефони, карти и пощенски картички, доста колоритна асмосфера.

Pijalnia – Най-предпочитаното място за поляците. Представлява бар и дълъг бар плот и малко високи масички. В общи линии с моите български стандарти обичам да имам къде да седна спокойно и да си говоря с хората, идва ми малко натъпкано и некомфортно, но за поляците е рай и истинското лице на тяхната алкохолна култура. Винаги ще го намерите пълно с прави хора с по две бири в ръцете. От там обикновено започва всеки полски купон.

Категории: Пътуване

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *