Прага

Публикувано от Rosica Boykova на

Полша е невероятна! Това и преди съм го казвала, но вече имам още една причина. Направих една тридневна разходка до Прага – имаше тридневен фестивал Erasmus Nation. Много пара за много лоша организация се оказа в крайна сметка, но пък от друга страна останалата част от преживяването беше доста динамична и интересна. Пътувахме с организиран автобус – около 8 часа се пада пътят – първата ми реакция „Какъв ужас, ще се пръснем от пътуване“. Но нищо подобно – освен че леко си наруших комфорта с нуждата да стоя толкова дълго време на едно място, самото пътуване ми донесе неочаквано удоволствие и стана една съставна част от цялото преживяване. Пътувахме по някакви малки и криволичещи пътчета през селца и градове. Няма по-добър начин да опознаеш една страна, отколкото да пропътуваш така на рандъм през малки селища и да видиш как живеят хората. Истинско удоволствие! Къщита – най-разнообразни, всякави цветове, форми, покриви, дворчета. Най-вече големи и правоъгълни с много и малки прозорчета, това ми е основната визия като чуя „полска селска къщичка“. Но като цяло доста разнообразно. Хората обичат да си правят комфортно и красиво. Зелени украсени дворчета, беседки, хамаци. Едната къщичка си имаше доста голямо езеро с пейка и чадър върху нея, лятото със сигурност е много приятно там. Видях и как едно семейство беше издигнало макет на доста стабилен замък, а всъщност представляваше къща за зайчета. И като споменах замъци – това което токова обичам в Западна Европа – пътуваш си през тихите селца и изведнъж – огромен замък като от приказките. Този контраст никога няма да ми омръзне.

Пътя ни продължи през Татрите, криволичеше през планината и се нагледах на сняг, минахме даже някакъв ски курорт и можеше да гледаш хората по пистите. За пръв път видях и големи и равни писти за ски-бягане и стотици хора по тях. Аз обожавам ски, но съм свикнала да си се спускам надолу, мързеливо само изгледах хората от автобуса как се бъхтат по баира със ските, не е за мен това. Плавно минахме чешката граница, само с една табела и без никакви контроли. Разбрах, че сме в Чехия по малко по-различните имена на селата и съвсем леко различния облик на къщичките. Чехия се предполага, че би трябвало да е страната с по-добър стандарт, но като цяло цялата атмосфера на Полша много повече ми харесва.

Стигнахме Прага. Този мой така обичан град. Спомням си как ми спря дъхът като видях нощните светлини на замъка и Карловия мост, както и църквата и часовниковата кула на центъра. Колкото и време да прекарам тук, никога не ми е достатъчно и ще се върна пак определено някой ден, за да се потопя в тази приказна атмосфера. Голям минус – пренатъпкано с туристи. Останалото е прекрасно – страшно уреден транспорт, достъпни цени, красота на килограми и тонове. Миналото ми посещение беше повече културно и историческо, обикалях по музеи и красиви места и панорами. Сега не че не отидох на любимите си места отново, но и се позапознах и с нощни живот в столицата. Едно от най-големите предимства на този фестивал беше лодка-партито във водите на Варта. Голяма тръпка е нощем с цялата тази панорама и красиви и осветени сгради, а ти да си на лодката и да минаваш под мостовете, ще ми остане хубав спомен. А и купонът беше хубав – сигурно 300-400 човека, два етажа, хубава музика и приятна атмосфера.

Създадох си традиция – за втора поредна година си купих ръчно изработени обеци от Карловия мост. Всеки път, когато ходя там, ще си купувам по едни нови. Всеки, който ме познава, знае колко обичам обеци и как винаги ми носят хубави спомени със себе си, сега ще си имам спомен и от това пътуване.

Един съвет от мен – посетете Прага! Ако хванете слънчев ден като нас – големи късметлии сте и ще направи преживяването ви двойно по-хубаво. Качете се на Висше место – от там се вижда панорама на целия град. Отидете в замъка, качете се и на кулата там, гледката е невероятна, а приказката от там оживява. Целият стар град е прекрасен, дори само да минеш по малките стръмни улички около дворецът, носи голямо удоволствие. Катедралата отвътре е много красива, стъклописите са приказни! Опитайте тредел – навит сладък хляб се води, може да е вътре и с нутела, аз предпочитам без, но е много вкусно и типично чешко. Също горещо препоръчвам Free Walking Tours , Castle Tour – не мисля, че може да се намери по-добър и евтин начин да опознаеш града. Съвет две – винаги с билетче за градският, пада се по-малко от евро, а е особено важно, защото видяхме доста хора да си развалят кефа от почивката със стабилни глоби, там това да си турист не минава. Като заведение за традиционна чешка храна ми препоръчаха Локал, така и не стигнахме до там, но някой ако ходи, може да го потърси.

За мен Прага е едно от тези вълшебни места, където колкото и пъти да отидеш, пак ще искаш да се връщаш. Намерих едно кафенце, което е точно над реката и от което се вижда Карловият мост и дворецът, както и кулите на часовника и църквата на центъра. Това място е моят най-ярък спомен от града и ще ме кара да се връщам там възможно най-често. Отидете с близки хора – Прага е място, на което искаш да се полюбуваш, но и да споделиш преживяването. Надявам се тази години или следващата да направя едно пътуване за около седмица през триъгълника Прага-Будапеща-Виена и най-накрая да успея да реша кой от трите града ми харесва най-много.

Най-хубавото е, че пролетта бавно идва, вече се оглеждам къде да си оставя мартеницата, времето се оправя и пътешествията тепърва предстоят! А аз съм отново в Познан и тук всеки ден е специален!

Категории: Пътуване

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *